Merhaba Değerli Okurlar,
Sıkça merak edilen evlilikten sonra kadınların bekarlık soyadını kullanıp kullanamayacakları konusuna değiniyoruz.
Türk Medeni Kanunu’nun Kadının soyadı başlıklı 187.maddesi “ Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir. “ şeklinde evlilikten sonra kadınların bekarlık soy isimlerini kullanıp kullanmayacakları düzenlemiştir. Buna göre evli bir kadın ya bekarlık soyadını terk ederek yalnızca eşinin soyadını kullanabilir ya da bekarlık soyadını kanunda belirtilen bildirimleri yaparak eşinin soyadıyla birlikte kullanabilir.
Her ne kadar Türk Medeni Kanunu’nda yer alan düzenlemeye bakılarak evli bir kadının eşinin soyadını kullanmaksızın yalnızca bekarlık soyadını kullanamayacağı düşünülse de evli kadın eşine ve Nüfus Müdürlüğüne açacağı dava ile evliyken de yalnızca bekarlık soyadını kullanabilir.
Peki akıllara şu soru gelebilir nasıl olur da evli bir kadının yalnızca bekarlık soyismini kullanabilmesi kanunda düzenlenmemişken dava yoluyla mümkün olabilir ? Aslında bu uygulamanın temeli 2004 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği Ünal/Tekeli Kararı’na dayanmaktadır. 2003 yılında Ayten Ünal Tekeli’nin evliyken yalnızca bekarlık soyadını kullanabilmek için açtığı tüm davalar Türkiye’de reddedilince AİHM’ye başvurmuş ve mahkemece davacının haklı olduğuna karar verilmiştir. Bu kararın Türkiye’de uygulanıp Yargıtay İçtihatlarında kabul görmesi ise yaklaşık 10 yıl sürmüştür. Günümüzde evli kadınlar dava açmak suretiyle yalnızca evlenmeden önceki soy isimlerini kullanabilmektedirler.
Önümüzdeki haftanın konusu “ Boşandıktan Sonra Eski Eşimin Soyadını Kullanabilir Miyim ? “ olacak merak edenler takipte kalabilir.