Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Lefkoşa
Gazimağusa
Girne
Güzelyurt
İskele
Pristina
USD44,93
%0.01
EURO52,70
%0.22
GBP60,76
%0.13
BIST14.335,49
%-0.28
GR. ALTIN6.815,22
%-0.44
BTC3.513.754,12
%0.33
23 Nisan 2026, Per
  1. Haberler
  2. Edirne Haber
  3. Trakya’nın sağlıkçıları gerçeği aratmayan eğitimden geçiyor

Trakya’nın sağlıkçıları gerçeği aratmayan eğitimden geçiyor

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TRAKYA'da 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve hastanelerin acil servisinde çalışacak doktor ve sağlık personeli adaylarına, insan vücudunun tüm özelliklerini bire bir yansıtan özel maketler üzerinde 'Temel Yaşam Desteği' eğitimi veriyor.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile hastanelerin acil servislerinde görev yapacak doktor ve sağlık personeli adayları Edirne Sağlık Müdürlüğü Sağlık Eğitim Merkezi’nde teorik ve pratik uygulamaların yer aldığı 'Temel Yaşam Desteği' eğitimi alıyor. Uzman eğitmenler tarafından bilgilendirilen sağlık personeli, insan vücudunun tüm özelliklerini bire bir yansıtan özel maketler üzerinde çalışarak acil vakalarda yapmaları gereken müdahaleyi uygulama fırsatı buluyor.Verilen pratik eğitim sonrası sınava tabi tutulan ekip, insan gibi tepkiler verebilen simülasyon maketlerde, suda boğulma, kalp krizi ve trafik kazası gibi canlandırmalarla senaryo gereği hastaya müdahale ediliyor.

Yerde yatan insan maketin bilgisayara bağlanmasıyla yaralı ya da hasta gibi, öksürüp nefes alıp sesler çıkarıp tepki vermesiyle başlayan eğitim, senaryo gereği hasta yakınının 112'yi aramasıyla başlıyor. Telefonla 112 Acil Sağlık ekibi öğrencilerinin olay yerine gelmesiyle devam eden müdahalelerde hastaya, kalp mesajı, oksijen verilmesi, serum bağlanması gibi gerçek müdahaleler yapılıyor. Simülasyon insan maketin müdahalelere göre bilgisayar ekranında tepki vermesi kalp ritmiyle görülüp izleyen modül öğretmen doktorlar tarafından not veriliyor. Eğitimi tamamlayıp 85 üzerinde not alan doktor ve sağlık personeli sertifikalarını alıp ambulans ve hastanelerinin acil bölümlerinde çalışmaya başlıyor.

“AMACIMIZ HASTALARA DAHA İYİ HİZMET”

Edirne İl Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan sertifikalı eğitimin hastalara daha iyi hizmet vermek amacıyla gerçeğe benzer insan maketinde yapıldığını söyledi. Kişioğlu, “Gerçeği aratmayan simülasyon maketlerimizde yapılan gerçekçi senaryolar ile mülakat ve pratik sınavlara arkadaşlarımız tabi tutuluyorlar. Burada 85 üzeri alan arkadaşlarımız sertifikayı alıp çalışmaya başlıyorlar. Temel yaşam modülümüzde öncelikle acil personel ekiplerimizi ve 112 acil sağlık çalışanlarımız ve ekip arkadaşlarımızı bu eğitime alıyoruz. İçinde çeşitli eğitimler içinde özelikle ambulans ekipmanlarını tanıtım ve kullanımlarını, hasta taşıma tekniklerini, olay yeri yönetimini ve acil hastanın tanımı ile sınıflandırılması gibi modüller bulunmakta. Bu anlamda arkadaşlarımızın teorik ve pratik anlamda eksikleri giderilmektedir. Ayrıca olay yerine giden ilk ekip oldukları için tıbbi eğitim kuralları, hasta hekim ilişkileri hakkında bilgilendirilme yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın buradaki en önemli amacı özelikle 112 ve acil servislerdeki verilen daha kaliteli olmasını sağlamaktır” dedi.

Eğitimi veren modül eğitmen doktor Merve Aydınöz, temel eğitim verdiklerini belirterek, “Simülatör maket eşliğinde uygulamalarımızı yaptık. Hasta vücuduyla uyumlu bir makettir. Hastaya temel yaşam desteği uygulamaları yaptık. Hastamız kalp krizi geçiren bir vakaydı. Ona kalp mesajı uygulamaları, oksijen elizasyon uygulamaları yaptık. Şok uygulaması verdik. Hasta eski sağlığına kavuştu. Hastayı sedye ile ambulansa alıp hastaneye sevk ettik” dedi.

Hekimliğe 1 ay önce başlayan Özge Sever, “Buradaki eğitim bizim için çok önemli oldu. Hastaya ilk müdahaleyi biz yapıyoruz. Bu nedenle hastaya yaklaşımda hastaya yaklaşımda bize faydalı olduğunu düşündük. Hastamız açısından da bu eğitimin faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Trakya’nın sağlıkçıları gerçeği aratmayan eğitimden geçiyor
KAI ile Haber Hakkında Sohbet

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.