Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Lefkoşa
Gazimağusa
Girne
Güzelyurt
İskele
Pristina
USD45,19
%0.16
EURO53,00
%0.28
GBP61,21
%0.65
BIST14.338,68
%0.19
GR. ALTIN6.734,39
%2.17
BTC3.425.818,13
%-1.94
30 Nisan 2026, Per
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Tekirdağ-Şarköy hattında büyük deprem bekleniyor

Tekirdağ-Şarköy hattında büyük deprem bekleniyor

featured
Google'da Abone Ol
1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziyadin Çakır, beklenen İstanbul depreminin Adalar açıklarında değil, Tekirdağ Şarköy bölgesinde olacağını söyledi. Bu görüş, Adalar’ın güneyindeki hatta da 7 kuvvetinde bir deprem olasılığı olduğunu, ancak bu fayın bütün olarak değil de parça parça kırılması halinde depremin büyüklüğünün de azalacağını öngörse de uzmanların asıl uyarısı yıkıcı bir deprem olasılığı. Marmara Denizi’nden geçen ve deprem üretme riski yüksek olan faylarda yapılan son çalışmalar bir makalede toplandı.

Makalede imzası bulunan akademisyenler arasında olan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Doç. Dr. Ziyadin Çakır kırılması beklenen fayın Adalar segmenti mi, yoksa Tekirdağ Şarköy segmentinde mi olacağına geçmişte yaşanan depremlerle cevap verdi. Doç. Dr. Çakır, “İstanbul’u etkileyen tarihsel depreme baktığımızda en sonuncusu 1894 depremi. Henüz burda büyük bir deprem tehlikesi yok. Çünkü daha büyük birikim olması gerekiyor” dedi.

TEKİRDAĞ-ŞARKÖY’DE BİRİKEN ENERJİ ASIL TEHLİKE

Tekirdağ’ın Şarköy bölgesindeki en son büyük depremin 1766 yılında gerçekleştiğine dikkat çeken Çakır, asıl potansiyel tehlikenin adresi olarak Tekirdağ hattını işaret ediyor. Biriken enerjinin çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını vurgulayan Doç. Çakır, “Daha tehlikeli segment Tekirdağ’dan, Şarköy açıklarından başlayıp, Marmara ortasına uzanan hat asıl tehlikenin biriktiği hat. Bu hattın daha büyük bir potansiyeli taşıdığını düşünüyorum” dedi.

ÇORLU’NUN ALTI KUM ZEMİN

Trakya bölgesinde nüfusuyla dikkat çeken Çorlu ve Ergene ilçelerinin altlarının büyük oranda kum olması ise depremde yaşanacak sarsıntının şiddetini ve hasar payını ciddi oranda etkileyeceği düşünülüyor. 7 üzerinde deprem beklenen Tekirdağ-Şarköy hattının Çorlu’yu etkileyeceği oran en iyi ihtimalle 7 civarında olması bekleniyor.

TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ TBMM’E SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

Tekirdağ CHP Milletvekili Emre Köprülü TBMM huzurunda İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği soru önergesinde “Ahmet Mete Işıkara başta olmak üzere bir çok uzmanın asıl deprem tehlikesinin Tekirdağ-Şarköy bölgesinde olduğunu ifade ettiklerini Bakanlığın bu konuda bir çalışması olup olmadığını” sormuş ancak önergesine cevap dahi alamamıştı.

tekirdagcorlunezamandepremolacakgazetecorlu

Tekirdağ-Şarköy hattında büyük deprem bekleniyor

Yorumlar kapalı.

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.