Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve Vali Aziz Yıldırım’ın katılımıyla Milli Üretim Üssü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’nin (TEKMÜSKOOP) temeli Ergene ilçesi sınırları içerisinde yer alan Velimeşe OSB’de düzenlenen törenle atıldı.
Tören, Velimeşe Zümrüt Camii İmam Hatibi Muhammed İsmail Demirel’in Kuran tilavetiyle başladı.
Ardından MÜSİAD Milli Üretim Üssü Başkanı Oktay Koç, MÜSİAD Üretim ve Ticaret Planlama Üst Kurulu Başkanı Oktay Dede, MÜSİAD Tekirdağ Şube Başkanı Ahmet Candan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 64. Hükümet Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede bir konuşma yaptılar.
Törende konuşan Vali Yıldırım;” Üretim alanları ve imkânları kısıtlı olan “küçük sanayi sitesi” üreticilerinin organize sanayi bölgelerine rahat geçiş yapabilmelerini sağlamak amacıyla 81 ilde “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri” kurma planı olan bu projede Tekirdağ’ın pilot il seçilmesi Tekirdağ sanayisinin gelişimi açısından mutluluk vericidir.
Burada yapılacak olan OSB ile işletmelerimiz; ortak altyapı hizmetlerinden yararlanacak, üretim maliyetlerini düşürecek, işletmelerimize pazarlama ve diğer özelleşmiş hizmetlerin ediniminde kolaylık sağlanacaktır. Bu sayede işletmelerimiz; büyüme, gelişme imkanı yakalayacak; üretimlerini, ihracatlarını artırma fırsatı bulacaklar.
Sanayi Sitemiz; İstanbul’a 90 km, hızlı trene 5 km, Çorlu Havaalanına 15 km, Tekirdağ limanlarına 36 km uzaklıktadır. Bu durum, işletmelerimiz açısından büyük bir avantajdır. İşletmelerimize ürettikleri ürünleri ulaştırma ve pazarlama anlamında büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca güneş panelleri ile kendi enerjilerini kendileri üreterek enerji tasarrufu sağlayacaklardır. Sanayicilerimizin her talebine cevap verme imkanı olan Milli Üretim Üssü, sanayicilerimiz açısından oldukça cezbedicidir.
Tesis içerisindeki kreş, anaokulu, sağlık ocağı, kapalı yüzme havuzu, voleybol ve basketbol salonları, halı saha, yürüyüş parkurları, tiyatro ve üretim müzesi gibi alanların bulunacak olması burada çalışan işçilerimizin, mühendislerimizin daha iyi imkanlara sahip olabilmesi, işten kalan zamanları verimli ve sevecekleri aktivitelerle geçirme imkanı bulmaları tesisimizin bir diğer avantajıdır.
Ayrıca site içerisinde yer alacak meslek liseleri ile hem öğrencilere sürekli staj imkânı sunması hem de kalifiye personel yetişmesine olanak sağlanması hedefi; nitelikli eğitim ve nitelikli iş gücü oluşturma hedefimiz açısından sevindirici bir gelişmedir.
Milli Üretim Üssü’nün Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir tanesi olma hedefimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.
Bu projede emeği geçen başta TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’a Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a, Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Kurma Projesinin Sahibi MÜSİAD Genel Başkanımız Sayın Abdurrahman Kaan’a ve diğer yetkilere teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle küçük ve orta işletmeli firmalarımıza burada üretim yapmaya davet ediyor, burada üretim yapacak firmalarımıza hayırlı ve bol kazançlar diliyorum. Milli Üretim Üssümüzün hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.
Sonrasında konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal; “Hedefimiz bu plan döneminde 64 tane yeni organize sanayi bölgesinin devreye girmesi 31 tane sanayi sitesinin, 18 tane endüstri bölgesinin devreye girmesini planlıyoruz. Bu dönemde organize sanayi bölgelerinin, küçük sanayi sitelerinin, orta ölçekli sanayi bölgelerinin altyapılarını yapmak için de plan çalışmalarında 8 milyar lira kaynak ön gördük. Çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de çalışmalar yürütüyoruz. Gerekli kaynak temini için de olumlu adımlar atılacağını biliyorum. İnşallah 2020 yılından başlamak üzere bu kaynakları arttırmak suretiyle bu işlerde önemli bir hız alacağız.
Nasıl Türkiye kabuğuna sığmıyorsa, Türkiye her anlamda büyüyorsa bizim artık sanayici esnafımız da mevcut 100 metrekare, 150 metrekare olan dükkanlarına, iş yerlerine sığmıyor hakikat bu,” dedi.
Ardından günün anısına Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyelerine hediye taktim edildi.
Sonrasında Milli Üretim Üssü’nün yapımında maddi ve manevi destek veren sponsorlara MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan tarafından plaket taktim edildi.
Plaket taktiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri temel atma butonuna basarak temel atmayı başlattılar.
Son olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve Vali Aziz Yıldırım Milli Üretim Üssü’nü gezdiler.
Temel atma törenine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve Vali Aziz Yıldırım yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, 64. Hükümet Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kurum müdürleri, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı