30 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin önde gelen döküm markası Kutes, Özel Endüstri Bölgesi (ÖEB) ilan edildi. Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye’nin ikinci yüzyılında da ülke ekonomimize, dünyamıza ve toplumumuza katkı sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz” dedi.
Küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes’in Tekirdağ Çorlu’daki arazisi 13 Nisan 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tekirdağ Özel Endüstri Bölgesi unvanını aldı. Şirket böylece Özel Endüstri Bölgesi için verilecek teşvik ve sağlanacak kolaylıklardan faydalanabilecek.
‘Özel Endüstri Bölgesi’ unvanına sahip olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “30 yıldır hem ülkemize, hem sektörümüze hem de toplumumuza sağladığımız faydayı en üst seviyeye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Özel Endüstri Bölgesi olarak yatırımlarımıza daha da hız vereceğiz. Döküm ve talaşlı imalat sektörü için önümüzdeki dönemde 3 milyar TL üzerinde yatırım gerçekleştireceğiz. 50.000 ton olan yıllık döküm üretimi kapasitemizi 100.000 ton ve üstüne, 100.000 saat olan işleme kapasitemizi ise 643.846 saate çıkarmayı planlıyoruz. Amerika, Almanya, Avusturya ve Çin gibi ülkelere gerçekleştirdiğimiz ihracat oranını yüzde 36’dan yüzde 57’ye yükseltmeyi, ülke sayısını ise 3 kıtada 12 ülkeden 5 kıtada 20 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemiz için havacılık, savunma sanayi, yerli elektrikli otomobil, yenilebilir enerji, nükleer enerji gibi stratejik öneme sahip sektörlerde kritik ihtiyaçları karşılamak en büyük arzumuz. Artan üretimle elde edeceğimiz bilgi birikimi sayesinde yedek parça ve makine üretimi gibi nihai ürün üretimi yapılmasının önünü açarak dış ticaret açığını azaltmayı hedefliyoruz. Tüm bu hedeflerimiz doğrultusunda insan gücümüzü de artırarak ülke istihdamımıza katkı sağlayacağız” dedi.
“Katma değeri yüksek yatırımlarımıza devam edeceğiz”
Kutmangil, “Karbon negatif hedefimiz doğrultusundaki yatırımlarımızın yanı sıra, karbon ayak izi takip edilebilen yüzde 92 oranında geri dönüştürülebilir malzeme ve yenilenebilir enerjiyle çevre dostu üretime devam edeceğiz. Ürünlerimizde artırdığımız hurda oranı sayesinde ülkemizdeki hurdaları ekonomimize kazandıran stratejik bir geri dönüşüm tesisi haline de geleceğiz. Yüzde 100 entegre yatırımlarla tamamen otomasyon üretim yaparak, özel montaj çözümleriyle 3 farklı sektörü bir çatı altında toplayacağız. Böylece yeni nesil teknolojileri kullanarak dünyadaki rekabet gücümüzü daha da artıracağız. Kurmayı hedeflediğimiz Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle beraber katma değeri yüksek nihai ürünleri de Kutes çatısı altında üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin ikinci yüzyılında da ülke ekonomimize dünyamıza ve toplumumuza katkı sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mustafa Varank’a, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Sn. Ziya Altunyaldız’a ve süreçte emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Sn. Fatih Turan, Mekansal Planlama Daire Başkanı Sn. Orhan Kılınç, Üstyapı Uygulama Daire Başkanı Sn. Caner Koçoğlu, Altyapı Uygulama Daire Başkanı Sn. Metin Demirtürk, İmar Şube Müdürü Sn. Nazan Sosyal, Yer Seçim Şube Müdürü Sn. Bahattin Yıldız, Ruhsatlar Şube Müdürü Sn. Asuman Cömert, Kuruluş ve İlan Şube Müdürü Sn. Eyüp Güder, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Sn. Mithat Kaya, Sn. Hayati Kaya ve Sn. Atilla Keçeci, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sn. Mahmut Şahin ve Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ Yatırım Ofisi Direktörü Sn. Yetkin Özer’e teşekkür ederiz” diye konuştu.
Kutes Hakkında
Kutes, 1986 yılında Mehmet Bekir Kutmangil tarafından İstanbul kömür işletmeleri maden sahalarında, kömür madenciliği faaliyetleri yürütmek üzere kuruldu. 1990 yılında Kutmangil’in yeni bir sektöre yatırım kararı almasıyla birlikte, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde dökümhane yatırımına başlayan şirket 1992 yılında Kutes Döküm tesisinde ilk dökümünü gerçekleştirdi. 2016 yılında operasyonlarını genişletme hedefi belirleyen şirket, talaşlı imalat alanında yatırım kararı aldı ve Kutes Makine tesisini devreye alarak ilk talaşını kaldırdı. Kutes 2022 yılında, ilk GRI onaylı sürdürülebilirlik raporunu yayınladı ve 2033 yılına kadar yeşil üretim hedefi belirledi. Bu hedef doğrultusunda Kutes Enerji’yi kuran şirket, Kırklareli ve Edirne illerinde toplam 26 Mwp gücünde bir güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmektedir.