İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
USD37,84
%0.04
EURO40,95
%-0.51
GBP48,91
%-0.53
BIST9.044,64
%-7.81
GR. ALTIN3.679,11
%-0.64
BTC3.229.667,46
%0.36
23 Mart 2025, Paz
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. BOŞANMADAN SONRA ORTAK VELAYET

BOŞANMADAN SONRA ORTAK VELAYET

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli Okurlar, bu haftaki yazımın konusunu son zamanlarda çokça merak edilen ortak velayet hususuna ayırıyorum. Yazı yalnızca konu hakkında genel bilgi vermektedir. Kendi durumunuza uygun bir karar vermek için mutlaka bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ederim.
Türk Hukukun’da önceleri ortak velayet hususu yabancı mahkemelerin verdiği kararların Türk Mahkemeleri’nde tanınması ya da tenfizi davalarında gündeme gelmekteydi. İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme’nin Ek 7 No’lu Protokolü’nün onaylanmasının ardından Türk Mahkemeleri’nde de ortak velayete ilişkin kararlar verilmeye başlanmıştır. Buna imkan veren sözünü ettiğimiz Protokolün

” Eşler evliliğin sona ermesi durumunda, çocukları ile ilişkilerinde medeni haklar ve sorumluluklardan eşit şekilde yararlanırlar.” ifadelerini içeren 5.maddesidir.

Ortak velayetin nasıl düzenlendiği ve kimler için uygun olacağından önce velayet hakkının ne olduğu ve kapsamının ne olduğuna bir bakalım.
Velayet hakkı anne ve baba için hem bir yetki hem de bir yükümlülüktür. Velayet yetki olması bakımından velayet hakkını elinde bulunduran ebeveyne çocuğu hukuki işlemlerinde temsil etme yetkisi verir.Örneğin çocuğa ait bir malın satılıp satılmayacağı yahut çocuk lehine bağışlama yapılıp yapılamayacağı konusunda karar verme yetkisi velayeti elinde bulunduran ebeveyne aittir. Yükümlülük olması bakımından da çocuğun bakımı,beslenmesi ve korunması için gerekli tedbirleri almayı gerektirir.

Ortak velayette ise bu yetkiler anne ve baba tarafından birlikte kullanılıp yükümlülükler birlikte üstlenilir. Bu nedenle her iki ebeveynin de velayeti tek başına da yürütebilecek yeteneğe sahip olması gerekir. Anne veya babadan birinde velayetin kaldırılmasını gerektirecek nedenlerden (örneğin alkol, uyuşturucu bağımlılığı ) birinin bulunması halinde velayet görevini birlikte yürütemezler.

Ortak velayeti üstlenecek olan anne ve babanın birbirleri ile iletişim kurma ve işbirliği içinde olma yeteneği kaybolmamış olmalıdır. Çocuk için önemli kararları birlikte alacakları için çatışma halinde olmamaları gerekir. Aksi halde bu düzenleme çocuğun faydasına değil zararına sonuçlar doğurabilir. Ortak velayet düzenlemesi tarafların buna gönüllü olmasına bağlıdır.

Çocuğun boşanmadan sonraki hayata alışmasındaki en önemli etken çocuğun hayatında kararlılık ve sürekliliğin sağlanmasıdır. Velayetin ortak olarak düzenlenmesi halinde de çocuğun fiilen yanında kalacağı ebeveyn belirlenir ve diğer ebeveyn ile arasında kişisel ilişki tesis edilir.
Anlaşmalı boşanmada da çekişmeli boşanmada da uygulanabilecek bir velayet düzenlemesi şeklidir. Ancak velayet hususu kamu düzeninden olduğundan hakim tarafların yaptığı anlaşmaya çocuğun üstün yararı gerektiriyorsa müdahale edebilecektir. Değerli Okurlar, umarım faydalı olmuştur. İlginiz için teşekkür ederim, Sevgiler…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BOŞANMADAN SONRA ORTAK VELAYET
Yorum Yap
Bizi Takip Edin