İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
USD28,97
EURO31,19
GBP36,42
BIST7.913,76
GR. ALTIN1.863,19
BTC1.277.907,08
8 Aralık 2023, Cum

‘100. yılında her yönüyle Keşan’ sempozyumu yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EDİRNE’nin Keşan ilçesinde Trakya Üniversitesi, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi işbirliği ile düzenlenen ‘100. yılında her yönüyle Keşan sempozyumu’ gerçekleştirildi.

Sempozyum oturumları öncesinde Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda açılış töreni gerçekleştirildi. Programa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, ODTÜ Öğretim Üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Trakya Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlknur Kumkale ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Programda ilk olarak Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi konuştu. Sempozyuma Türkiye’nin dört bir yanından katılım olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Atakişi, “Bu sempozyum ayrı bir manevi anlam ve önem kazandı bizim nazarımızda. Hazırlıklarımız yaklaşık bir buçuk yıl önce başladı. Covid pandemisinin en meşakkatli dönemlerinde halk sağlığımızla cebelleşirken biz sempozyumu düşündük, hayal ettik. Bugünü hayal ettik, umut ettik. İnşallah hep beraber yüz yüze bir araya geliriz dedik ve bu da bize nasip oldu. O yüzden de çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. İlknur Kumkale ise Keşan’ın kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sempozyumda çok güzel ve bilinmeyen konuların ortaya çıkmasını umduğunu belirtti.

‘KEŞANLILAR, KENDİ ÇOCUKLARINA BIRKACAKLARI MİRASIN BİR KISMINI OKULUMUZA BIRAKTI’

Sempozyumun herkese çok faydalı olacağını düşündüğünü kaydeden Prof. Dr. Kumkale, “Uzun süre bir fakültemiz olsun istedik hep birlikte ve bu fakültenin kuruluşu için çok çaba sarf ettik. En önemlisi de tabii hayırsever vatandaşlarımızın destekleriydi. Hayırseverliği ile bilinen Keşan Yusuf Çapraz Lisesi’ni de kurmuş ve çeşitli yerlerde çeşitli farklı destekler vermiş iş insanı Yusuf Çapraz bey bir bina yaptı. Tabii Yusuf Çapraz amcamız da o bizim, hep amca diye hitap ettik kendisine ve bize de gerçekten bir amcalık yaptı. Hakikaten çok önemli bir destekle bu binayı hazır etti. Bina tamamlandı ve ben de çok güzel bir görev olarak dönemin rektörü Prof. Dr. Enver Duran hocamızın teklifiyle kurucu müdür olarak atandım. Bu karar 2009 yılının Şubat ayında çıktı Bakanlar Kurulu’ndan ve bütçesi yoktu. Ve hocamız o zaman bana dedi ki; ‘evet müdür oldun ama para yok’ Peki ne yapacağız? Bana bu teklifi yaptığı zaman sayın hocamıza ‘ben biraz düşünebilir miyim’ dedim. ‘Çok düşün gel yarın başla’ dedi. Bunu hiç unutmuyorum. Tabii ki Keşan’a hizmet etmek benim öncelikli görevimdi. Ancak ben iki telefon görüşmesi yaptım kararımı bildirmeden önce. Birinci telefonum dönemin Belediye başkanınaydı (Mehmet Özcan), ikinci telefonum da bugünün Belediye Başkanı o dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’naydı. İkisiyle de telefonla görüştüm, dedim ki ‘bana böyle bir görev teklif edildi. Desteğinize ihtiyacım var. Bu destek olursa ancak bir şeyler yapabiliriz’ İkisi de çok mutlu oldular ve sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdiler. Ve o günden sonra biz çok hızlı bir çalışmaya girdik. Keşan basının da desteğiyle şeffaf açık bir şekilde bu süreci yönettik” diye konuştu.

‘KEŞAN’IN BİRLİK VE BERABERLİĞİ MEŞHUR’

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu sempozyumu çok değerli bulduklarını dile getirerek, “Sizleri misafir ettiğimiz bu topraklarda bundan 100 yıl önce muhteşem bir mücadele veren, bize zaferle birlikte özgürlük de armağan eden aziz kahramanlarımızın yüce hatırasını saygıyla yad ediyorum. İstiklal mücadelesi verenlerin kutsal emaneti olan bu kutsal topraklarda bilimle, ticaretle, sanatla, tarımla, turizmle ve daha nice gayretle parlak bir istikbal mücadelesi verenleri de şükranla selamlıyorum. 100’üncü yılında Keşan sempozyumu, her türlü iltifata tabi bir marifettir. Örnek bir işbirliğinin emsal bir sinerjinin kayda değer bir üretimidir. Keşan’ın değerlerini ortaya çıkaran ve ilham veren bir buluşmadır bu buluşmamız. Keşan’ın farkındalığına ve bilinirliğine katkı sunan nadide bir emektir. Sempozyumumuzun her ilçeye hatta her ile nasip olmaz bir organizasyon olduğunu belirtmek istiyorum. Bu vesileyle katkı sunan ve Keşan’ın her mahallesinden, köyünden, sokağından değerli Keşanlı hemşerilerimin şükranlarını sunuyorum” ifadelerini kullandı.

‘100’ÜNCÜ YILIMIZDA ARTIK AYAĞA KALKIYORUZ’

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, “Edirne civarında 56 tane medrese ve eğitim kurumu var. Aslında çok önemli şahitliklerin yaşandığı bir yerdeyiz. Balkanları fethetmiş, çağ açıp kapatan bir şehir. Bu büyük medeniyeti kuran bu büyük millet son 200 yıl büyük acılar yaşadı. 4 işgal gördü bu topraklar. Biraz hafızasını yetirdi, kendi benliğini unuttu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele ile 100’üncü yılımızda artık yavaş yavaş ayağa kalkıyoruz ve bir sonraki 100 yıla hazırlanıyoruz. Trakya Üniversitesi bu tarihi misyonuyla 42 bin 500 öğrencisi, 5 bin yabancı uyruklu öğrencisi ve özellikler Balkanlarda dokunmadık üniversite veya devlet kurumu bırakmadan çalışmalarına devam ediyor. 40’ıncı yılımızda ‘artık büyük başarılar bizimdir’ diyerek hazırlanıyoruz. Yeni Fatih’ler, Mimar Sinan’lar yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu sempozyum sonunda kaynak kitap oluşacak. Katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Keşan, Edirne’den farklı. Çok daha güçlü enerjisi var. Bu toprağın değerlerinin daha çok konuşulacağı, daha büyük başarıların yaşanacağı bir gelecek diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından plaket ve ödül takdimi gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından, açılış paneline geçildi. Prof. Dr. Ahmet Atakişi yönetiminde gerçekleştirilen açılış panelinde, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Veysi Akın, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doktor Neval Konuk Halaçoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkez Başkanı Emekli Albay Süheyl Çobanoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmalarının ardından; Akın, Halaçoğlu, Bağcı ve Çobanoğlu’na plaket takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘100. yılında her yönüyle Keşan’ sempozyumu yapıldı
Bizi Takip Edin